Turistvisum

För dig som ska resa till Ryssland som turist krävs ett turistvisum. Turistvisum till Ryssland kan du ansöka om via post genom att sända in följande dokument:

  • En komplett ifylld ansökningsblankett (finns här)
  • Ditt pass, giltigt minst 6 månader efter hemkomst från Ryssland samt med minst två tomma sidor. Passet får inte vara skadat på något sätt.
  • Ett passfoto, nytaget och välliknande, med ljus bakgrund.
  • Intyg på reseförsäkring.
  • Visumstöd, vilket innebär:
    • Bekräftelse på att du bokat och betalat hotell för hela din vistelse
    • Turistvoucher från en auktoriserad rysk resebyrå – Detta får du från hotellet. Fråga hotellet om det när du bokar. Exempel på turiststöd finns här och här.

Du kan få visum för maximalt 30 dagar.

Du kan inte posta ansökan till Rysslands ambassad utan får antingen gå dit själv eller posta din ansökan till ett ombud som hjälper dig med att få visum till Ryssland.

Besöksvisum

Besöksvisum till Ryssland, eller så kallat privatvisum, kan du ansöka om du ska åka till Ryssland för att besöka släktingar eller vänner som är ryska medborgare.

För att ansöka om privatvisum behöver du bifoga dessa dokument med din ansökan:

  • En komplett ifylld ansökningsblankett (finns här)
  • Ditt pass, giltigt minst 6 månader efter hemkomst från Ryssland samt med minst två tomma sidor. Passet får inte vara skadat på något sätt.
  • Ett passfoto, nytaget och välliknande, med ljus bakgrund.
  • Intyg på reseförsäkring.
  • En inbjudan utfärdad av Rysslands Migrationsverk (FMS).
    • Om någon rysk medborgare eller organisation vill bjuda in dig av någon privat anledning, behöver de ansöka om det hos lokala migrationsverket i Ryssland (FMS). De kommer skriva en inbjudan som din kontaktperson får och kan skicka till dig. Du behöver bifoga inbjudan i original med din ansökan.

Ett privatvisum kan du få för maximalt 90 dagar och det kan gälla för en eller två inresor.

Affärsvisum

Om du ska åka till Ryssland för att göra affärer, för att besöka en konferens eller mässa, eller för att delta i sportevenemang, behöver du söka ett affärsvisum. För att söka affärsvisum till Ryssland behöver du bifoga följande dokument:

  • En komplett ifylld ansökningsblankett (finns här)
  • Ditt pass, giltigt minst 6 månader efter hemkomst från Ryssland samt med minst två tomma sidor. Passet får inte vara skadat på något sätt.
  • Ett passfoto, nytaget och välliknande, med ljus bakgrund.
  • Intyg på reseförsäkring.
  • En inbjudan i original från ett företag i Ryssland. Inbjudan måste ha följande information:
    • Om det inbjudande företaget: Fullständigt namn på företaget, adress och skatteregistreringsnummer
    • Om dig, personen som bjuds in: Fullständigt namn, födelsedatum, kön, medborgarskap, passnummer, syfte med resan, vistelsetid samt antal inresor.
    • Inbjudan måste vara försedd med företagets stämpel och vara undertecknad av en auktoriserad person.

Andra regler gäller om du är:

  • Deltagare i en officiell delegation
  • Chaufför som transporterar gods mellan Sverige och Ryssland
  • Journalist
  • Deltagare i olika utbytesprogram
  • Student, forskningsstuderande eller lärare

Kontakta gärna oss för mer information om vad du behöver bifoga för särskilda dokument om du tillhör någon av de nämnda grupperna.

Studentvisum

Studentvisum kan du ansöka om du skall studera på en skola eller universitet i Ryssland.

För att ansöka om studentvisum behöver du bifoga dessa dokument med din ansökan:

  • En komplett ifylld ansökningsblankett (finns här)
  • Ditt pass, giltigt minst 6 månader efter hemkomst från Ryssland samt med minst två tomma sidor. Passet får inte vara skadat på något sätt.
  • Ett passfoto, nytaget och välliknande, med ljus bakgrund.
  • Signerad och stämplat intyg på reseförsäkring från din försäkringbolag i original.
  • Intyg om testresultat för HIV, inte äldre än 3 månader gammalt.
  • En inbjudan utfärdad av Rysslands Migrationsverk (FMS).
    • Universitetet eller skolan i Ryssland behöver ansöka om inbjudan hos lokala migrationsverket i Ryssland (MID). De kommer skriva en inbjudan som din kontaktperson får och kan skicka till dig. Du behöver bifoga inbjudan i original med din ansökan.

Familjevisum

Man kan söka familjevisum om ens maka/förälder/barn är rysk medborgare, men bosatt i Sverige.  Man får alltså ansöka om familjevisum för en gemensam resa till Ryssland.

 

För att ansöka om studentvisum behöver du bifoga dessa dokument med din ansökan:

  • En komplett ifylld ansökningsblankett (finns här)
  • Ditt pass, giltigt minst 6 månader efter hemkomst från Ryssland samt med minst två tomma sidor. Passet får inte vara skadat på något sätt.
  • Ett passfoto, nytaget och välliknande, med ljus bakgrund.
  • Signerad och stämplat intyg på reseförsäkring från din försäkringbolag i original.
  • Ifylld Inbjudan i original (länk till privatinbjudan)
  • Kopia på inbjudarens ryska (internationell) pass
  • Kopia på inbjudarens permanenta uppehållstillstånd eller svenska pass
  • Inbjudarens familjebevis
  • Om inbjudaren bytte efternamn, måste det tydligt framgå i familjebeviset

 

Var hittar jag blanketterna?

Här kan du ladda ner blanketten som krävs för att söka visum till Ryssland: Klicka här

Tänk på att använda stora bokstäver när du fyller i blanketten.

Du får inte göra några ändringar på blanketten genom att använda tipp-ex eller stryka över något med penna. Om du gör fel måste du börja om med en ny blankett.

Arbetsvisum

För att ansöka om arbetsvisum behöver du bifoga dessa dokument med din ansökan:

  • En komplett ifylld ansökningsblankett (finns här)
  • Ditt pass, giltigt minst 6 månader efter hemkomst från Ryssland samt med minst två tomma sidor. Passet får inte vara skadat på något sätt.
  • Ett passfoto, nytaget och välliknande, med ljus bakgrund.
  • Signerad och stämplat intyg på reseförsäkring från din försäkringbolag i original som täcker hela vistelsen i Ryssland.
  • Intyg om testresultat för HIV, inte äldre än 3 månader gammalt.
  • En inbjudan från din arbetsgivare, utfärdad av Rysslands Migrationsverk (FMS) i original.
    • Din arbetsgivare behöver ansöka om inbjudan hos lokala migrationsverket i Ryssland (MID). De kommer skriva en inbjudan som din kontaktperson får och kan skicka till dig. Du behöver bifoga inbjudan i original med din ansökan.

 

FMS-inbjudan skall skickas till dig i original eller med telex direkt till ambassaden, i sådana fall skall du få ett telex-nummer.

 

Hur får man visumstöd/turistvoucher

För att få visum till Ryssland behöver du bland annat bifoga en voucher från en auktoriserad rysk resebyrå. Många hotell är själva registrerade som auktoriserade resebyråer och hjälpa dig med detta, fråga om det när du bokar.

Du måste ha bokat och till fullo betalat hotellboendet för hela din vistelse i Ryssland innan du kan söka visum. Observera att det inte räcker att ha bokat hotell för att få visum! Du behöver även resevouchern.

Vouchern innehåller följande information om dig:

  • Namn
  • Födelsedatum
  • Passnummer
  • Inrese- och utresedatum
  • Resplan
  • Resebyråns registrerings- och referensnummer
  • Stämpel samt underskrift av en auktoriserad person

Turistvouchern behöver du bifoga med visumansökan. Du behöver även visa upp den vid passkontrollen i Ryssland.

Hur ska fotot se ut?

Passfotot ska vara i formatet 35×45 mm. Det ska vara nytaget (ej äldre än 6 månader) och välliknande. Bakgrunden måste vara ljust enfärgad. På fotot får man inte ha någon huvudbonad.

Det är viktigt att det är ett riktigt passfoto, det går inte att skriva ut ett foto på vanligt papper.

Om fotot inte är tillräckligt bra kommer din ansökan inte att godkännas, och du kommer behöva skicka ett nytt foto. Se till att använda ett tillräckligt bra foto från början för att slippa onödiga förseningar.

Behöver jag visum till Ryssland när jag bara mellanlandar?

Nej, om du flyger internationellt och ska mellanlanda i Moskva så behöver du inte visum till Ryssland. Du får dock inte lämna flygplatsens transitområde och måste resa vidare med nästa flyg inom 24 timmar.

Om ditt stopp blir längre än 24 timmar, eller om du till exempel behöver byta flygplats för fortsatt färd till annat land, så måste du ansöka om transitvisum. För att ansöka om transitvisum till Ryssland behöver du bifoga följande:

  • En komplett ifylld ansökningsblankett
  • Ditt pass
  • Ett passfoto
  • Intyg på reseförsäkring (läs mer om det här)
  • Ett giltigt visum till det landet du ska resa till, om nödvändigt
  • Original samt en kopia av din bekräftade flygbiljett både till och från Ryssland.